Wat betekent dit voor jou?
De energietransitie vraagt om nieuwe manieren van denken én doen. Wij, Yellowlines, willen opdrachtgevers toekomstbestendig kunnen bedienen. Dankzij deze cursus kunnen wij jou nog beter begeleiden bij integrale, duurzame keuzes. Voor jou als opdrachtgever betekent dit een huis dat slim is ontworpen, prettig aanvoelt en op lange termijn financieel én energetisch aantrekkelijk is.
Waarom een passiefhuis?
Een passiefhuis is méér dan alleen energie besparen. Natuurlijk is het energieverbruik zeer laag, als richtlijn geld zo’n 15 kWh per m² per jaar, maar er is meer:
- Hoger wooncomfort: constante binnentemperatuur, geen tocht of koude zones
- Gezond binnenklimaat: frisse lucht door slimme ventilatie met warmteterugwinning
- Lager installatiebudget: doordat er minder installaties nodig zijn
- Lagere energierekening: structurele besparing, jaar na jaar
- Milieuvriendelijk: een woning die klaar is voor de toekomst, met minimale CO₂-uitstoot
Fabels en feiten
Bij het ontwerpen van een passiefhuis horen ook misverstanden. Ik zet een paar voorbeelden op rij:
“In een luchtdicht huis wil ik niet wonen, je raam kan helemaal niet open.”
FABEL. In Nederland moet je altijd een raam open kunnen zetten. Echter, het rendement van de warmteterugwinning wordt wel minder bij open ramen.
“Ik slaap altijd met het raam open, omdat het lekker fris is.”
FEIT. Maar met een juist ventilatiesysteem is de hoeveelheid zuurstof in je slaapkamer op een beter niveau. Aangezien voor een open raam vaak een gordijn hangt.
“Een passiefhuis is duurder in bouwen.”
FEIT/FABEL. Ja, de bouwkosten liggen vaak hoger, maar de energiekosten zijn fors lager. Daarnaast bespaar je ook op de installatiekosten.
Meer weten over een Passiefhuis of benieuwd of het bij jouw plannen past? Neem gerust contact op. We denken graag met je mee.